تحلیلگران معتقدند، بیثباتیهای اقتصادی و ژئوپلیتیکی، بهویژه در صورت افزایش عوارض، میتواند رشد اقتصادی را کند کرده و تمایل به خرید طلا را بهعنوان یک پناهگاه امن بالا ببرد.
کاهش ارزش دلار و تشدید تنشهای جهانی موجب شده قیمت طلا در روزهای اخیر رشد قابل توجهی داشته باشد. با این حال، این فلز گرانبها در بدترین وضعیت ماهانه خود از سپتامبر 2023 (شهریور 1402) قرار دارد. در حالی که طلا هفته گذشته با بزرگترین افزایش یک هفتهای خود در بیش از یک سال اخیر روبهرو شد، روز دوشنبه با بدترین کاهش یکروزه در چهار سال گذشته مواجه گردید.
امروز هر اونس طلا با کاهش 10 دلاری به 2650 دلار رسید، در حالی که ارزش دلار طی یک ماه گذشته 3 درصد کاهش داشته است. این کاهش، بدترین عملکرد ماهانه دلار از سپتامبر 2023 تاکنون به شمار میرود. شاخص دلار به پایینترین سطح خود در دو هفته اخیر رسید، اما در نوامبر و پس از پیروزی احتمالی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، 2 درصد رشد داشت.
طبق نظرسنجی هفتگی کیتکو نیوز، نظرات کارشناسان صنعت طلا بهطور تقریبی میان پیشبینی صعودی و ثبات قیمتها تقسیم شده است. این در حالی است که احساسات مثبت معاملهگران خردهفروشی نیز هفته گذشته کاهش یافته است.
در این میان، تنشهای ژئوپلیتیکی و کاهش نرخ بهره فدرال رزرو در سال جاری میلادی، باعث افزایش جذابیت طلا شده است. اما همزمان با افزایش احتمال افزایش عوارض، فشار بر روی طلا بیشتر شده است. این امر میتواند تورم را افزایش دهد و فدرال رزرو را وادار به اتخاذ رویکردی محتاطانهتر در رابطه با نرخ بهره کند.
با این حال، برخی تحلیلگران بر این باورند که این بیثباتیها میتواند رشد اقتصادی را کند کرده و در نتیجه، تقاضا برای طلا بهعنوان یک سرمایهگذاری امن بیشتر شود. در واقع، طلا در دوران رکود اقتصادی و نرخ بهره پایین، همواره عملکرد بهتری داشته است.
بازارهای مالی اکنون 70 درصد احتمال میدهند که فدرال رزرو در ماه دسامبر نرخ بهره را 0.25 درصد کاهش دهد، که این نیز میتواند به نفع طلا باشد.
در کنار طلا، سایر فلزات گرانبها نیز تحت تأثیر این وضعیت قرار گرفتهاند؛ بهطوری که قیمت نقره با 1.81 درصد افزایش به 31 دلار و 11 سنت رسید، و پلاتین با رشد 1.59 درصدی به 949 دلار و 90 سنت معامله میشود.
در مجموع، در شرایط بیثباتیهای اقتصادی و ژئوپلیتیکی، طلا همچنان بهعنوان پناهگاهی امن برای سرمایهگذاران باقی میماند.